Produkty

PRODUKTY

Výroba a distribuce

Mouka přímo od mlynáře

Pšeničná mouka:

HLADKÁ

POLOHRUBÁ

HRUBÁ

KRUPICE

KRUPIČKA

PŠENIČNÁ CHLEBOVÁ

PŠENIČNÁ CELOZRNNÁ - GRAHAM

Žitná mouka:

ŽITNÁ CHLEBOVÁ

ŽITNÁ CELOZRNNÁ

Semínka:

LEN HNĚDÝ LOUPANÝ

SLUNEČNICE LOUPANÁ

KONOPNÉ SEMÍNKO

SEZAMOVÉ SEMÍNKO

DÝŇOVÉ SEMÍNKO

OVESNÉ VLOČKY

Kroupy ječné:

ZABIJAČKOVÉ

PERLIČKA

LÁMANKA

Mouka pro zdravou výživu:

KONOPNÁ

ŠPALDOVÁ

JEČNÁ

POHANKOVÁ

OTRUBY PŠENIČNÉ JEDLÉ

OTRUBY ŽITNÉ JEDLÉ

POHANKOVÁ KRUPICE

ŠPALDOVÁ CELOZRNNÁ KRUPICE

KUKUŘIČNÁ MOUKA


Šrot a krmivo

CELOZRNNÁ GRAHAMOVÁ (žitná, pšeničná)

Celozrnné mouky jsou mlety z celého zrna. Obsahují tedy mimo bílkovin, sacharidů a tuků také vlákninu, minerální látky z klíčků a vitamíny. Vhodná pro vaření i pečení – chlebů, housek, dalamánků, používá se také k zahuštění, na zavářku apod. Lze ji i přidávat i do směsi s jinými moukami. Proti standardním světlým moukám se vyznačuje vyšším obsahem vlákniny a minerálních látek např.vápníku, fosforu, selenu, zinku, železa a hrubší konzistencí.


DÝŇOVÉ SEMÍNKO

Dýňové semínko příznivě působí na prostatu, blokuje rakovinné procesy, snižuje hladinu cholesterolu, pomáha růstu nehtů a vlasů, působí pozitivně na trávící systém, brání padání vlasů, proti zánětlivé účinky, detoxikace střev, jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Použití: loupaná dýňová semínka se dobře rozžvýkají, lze je přidávat do polévky, pražené na suché pánvi se solí, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, doma pečeného chleba


JEČNÁ MOUKA

Ječná mouka je stejně jako ječmen výborným zdrojem sacharidů, které se pomalu uvolňují. Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, které dodávají energii a pomáhají proti stresu. Ječná mouka není standartní moukou používanou na pečení chleba - obsahuje málo lepku. Protože ale ječná mouka zvyšuje svěžest, vláčnost a trvanlivost, velmi často se používá jako příměs do základů těst, nebo na pečení plochých chlebových placek. Z ječné mouky se také připravují skvělé lívance a palačinky.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vitamín K, beta-karoten, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, křemík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy,...

Použití v kuchyni: Ječná celozrnná mouka lze použít na pečení a vaření ve formě příměsi (cca 20%) do běžné mouky na zlehčení a zvýšení svěžesti. Zejména se využívá do pečiva, knedlíčků, zavářek, omáček, pudinků, krémů, na palačinky, lívance.


JEDLÉ OTRUBY (pšeničné, žitné)

Otruby vznikají při zpracování pšenice. Jsou zdrojem prospěšné stravitelné i nestravitelné vlákniny, mají dietetické vlastnosti. Vláknina je důležitá pro správnou funkci tlustého střeva. Velkou část pšeničných otrub tvoří vláknina (43 %), jež se skládá z celulózy, hemicelulózy a ligninu, látek, kvůli kterým otruby mají tvrdou dřevnatou konzistenci. Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech a zvyšují jejich vylučování stolicí. Otruby zabraňují zácpě. K dosažení požadovaného účinku je třeba užívat 20 až 30 g otrub denně po dobu jednoho týdne. Otruby napomáhají snižovat hladinu cholesterolu (ovesné otruby jsou v tomto směru mnohem účinnější) a riziko některých závažných onemocnění: divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu. Vzhledem k obsahu tvrdého ligninu se nedoporučují konzumovat pacientům s kolitidou nebo dráždivým tračníkem. Nadměrná konzumace může způsobit syndrom dráždivého tračníku a nadýmání. Použití při odtučňování 3 lžíce před jídlem, vnější použití obklady a koupele. Otruby se používají také k léčbě ekzémů v podobě koupelí. Obsahují vitamíny B1 B2, selen, zinek, kyselinu pantotenovou.


KONOPNÁ MOUKA

Konopná mouka částečně nahradí běžnou mouku - lze použít do jakéhokoliv pokrmu. Obsahuje bílkoviny, minerální látky, omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Použití: konopný chléb (konopnou mouku je potřeba zkombinovat s jiným druhem mouky, ve správném poměru - cca 15-20%), omáčky, polévky a další


KONOPNÉ SEMÍNKO

Konopné semínko (oříšek) patří k nejzdravějším a nejvýživnějším potravinám pro lidský organismus. Semínko obsahuje 20 aminokyselin z toho 8 esenciálních, tedy takové, které si lidské tělo neumí vytvořit samo. Tyto esenciální aminokyseliny se do lidského těla dostávají pouze potravou. V konopném semínku je dále obsaženo mnoho bioaktivních látek, jakou jsou vitaminy E, B1, B2, a také některé minerály a stopové prvky – vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek.Důležitý je také obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6. fytosterolů, chlorofylu a lecitinu. Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, mají protizánětlivé účinky a zlepšují regenerační a imunitní systém lidského organismu. Konopné semínko neobsahuje lepek, a proto jsou konopné produkty vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou (celiatií).Konopné semínko patřilo k výživě lidské civilizace po tisíciletí. Již Buddha na své cestě k osvícení jedl jedno konopné semínko denně. Říká se, že jedna hrst konopných semínek denně je plně dostačující dávka potřebných živin pro lidský organismus.Konopná semínka je možné konzumovat přímo nebo je lze upravit pražením s cukrem či solí. Konopné semínko je vhodné k přidávání do salátů, těstovin, pomazánek, jogurtů, pečiva apod.Konopná semínka jsou loupaná šetrně, tak, aby se uchovaly veškeré živiny.


LNĚNÉ SEMÍNKO

Lněná semínka patří mezi tvrdší semena, která lidský organismus těžko tráví. Lněná semínka je tedy nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Před použitím je mnohdy lepší lněná semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři. Po takovéto úpravě semínka konzujeme nejlépe ihned, neboť rychle žluknou.


Len hnědý se přidává do pečiva, polévek, kaší, koláčů...

Dále je možné využít semínko na odvar: 1 lžíce semena vařit 5 minut v 0,5 l vody (na střeva, zácpu, dobré použít po chemické léčbě antibiotiky po tomto chemickém šoku se střevní mikroflóra rychle obnoví)

Obklady a zábaly všude, kde je třeba místní zahřátí (při menstruaci bolestech, otocích, křečích) pomleté semeno + horká voda na kus měkké látky

Len před porodem - pro snazší porod: Na 1 l vody asi 1 - 2 pol. lžíce semínka. Povařit 3 minuty. Po odstavení z plotny můžeme vmíchat 1 lžíci mateřídoušky apod. Louhujeme ještě 5 minut. Pijeme denně asi 3 týdny před porodem.


LÉČEBNÉ ÚČINKY:

- má hojivý účinek na trávící trakt

- lněný olej zvyšuje peristaltiku střev (urychluje vyprazdňování)

- pomocný lék při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku

- brzdí růst střevních bakterií - využívá se tohoto efektu při léčbě zánětlivých onemocnění žaludku a střev a při dyspepsii

- prevence cévních onemocnění

- dobrý v období přechodu

- má mírně projímavé účinky

- zápaly horních cest dýchacích - pít odvar


POHANKOVÁ MOUKA

Pohanka obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký obsah bioflavonidu, rutinu, obsaženého v semenech i slupkách. Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a přináší úlevu při křečových žilách. Spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Pravidelná konzumace pohanky (alespoň tři krát týdně) spolu s pitím odvaru z lněného semene a zvýšeným příjmem vlákniny vyléčí během měsíce hemoroidy. Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci. Obsah vitaminů B 1 a B 2 pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Je účinná při únavě i rekonvalescenci a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Použití pohankové mouky je podobné jako u pšeničné krupice. Pohanková mouka je vhodná do tradičních kaší, zavářek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků.


PŠENIČNÁ MOUKA CHLEBOVÁ

Obsahuje vysoký podíl minerálních látek a více vlákniny než v klasické bílé mouce. Vhodná pro pečení domácího chleba.


ŠPALDOVÁ MOUKA

Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidy, minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B. Vitamín B17, jenž působí preventivně proti nádorovému bujení. Celozrnná mouka se liší od bílé tím, že je zpracováno a mleto celé vyčištěné zrno obilovin. Nejsou odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek (vitamíny, minerály, kvalitní tuk) a vlákniny. Celozrnnou mouku můžeme přidávat jako příměs do bílé mouky anebo jí bílou mouku zcela nahradit. Pečivo připravené z celozrnné mouky má tmavší zabarvení. Ze špaldové mouky lze vařit a péci různé pokrmy – dodá jim výjimečnou chuť. Výborná je do koláčových těst, ale i do polévek, kaší či na běžné zahuštění omáček. Chléb s přídavkem špaldové mouky má výraznou chlebovou vůni, velký objem, popraskanou kůrku a výbornou (lehce ořechovou) chuť. Vydrží dlouho vláčný a čerstvý.


ŽITNÁ MOUKA CHLEBOVÁ

Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je vytlačováno pšenicí. Žitné produkty jsou však výživnější. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek. Má méně lepku než mouka pšeničná, proto se pro přípravu chleba standardně míchá s pšeničnou moukou v poměru 1:1 až na podíl 60 % žitné mouky na 40 % mouky pšeničné. Pokud není míchání žádoucí, lze menší soudržnost žitné mouky vyřešit pečením ve formě. Žitnou mouku doporučujeme před mísením těsta provzdušnit prosetím. Těsto pak lépe kyne. Žitná mouka je tmavší než pšeničná. Nedělí se na hladkou, polohrubou a hrubou, ale jen na klasickou chlebovou a celozrnnou. Žitná mouka udržuje vlhkost, díky ní je chléb šťavnatější a trvanlivější.


Copyright @ All Rights Reserved